Valonpisaroita

Sairaus kutsuu syntymään uudelleen

Syöpä on useimmiten vaikea ja pitkäaikainen sairaus. Sairaus voi kuitenkin tuoda mahdollisuuden parantua kokonaisvaltaisesti, mielen, kehon ja sielun syvyyksistä. Pekka Nieminen on käynyt läpi kaksi syöpää ja samalla kohdannut pelkonsa silmästä silmään.

Astut pimeään huoneeseen. Huoneessa on kuoleman sinulle tarjoama tuoli. Katsot tuolia ja mietit, onko aikasi lähteä tästä maailmasta. Kaikki pelot nousevat pinnalle joutuessasi kasvotusten tuntemattoman kanssa.
Näin kuvailee riihimäkeläinen Pekka ”Pequ” Nieminen (45) tuntojaan syöpädiagnoosin jälkeen. Mies on sairastanut kaksi syöpää. Ensimmäinen, kivessyöpä, diagnosoitiin vuonna 1998 ja toinen, nielurisasyöpä, vuonna 2011.
– Olen molemmilla kerroilla sytyttänyt kuolemanhuoneeseen valot ja katsonut sairauttani silmästä silmään, niin syvälle kuin mahdollista. Olen kulkenut sen läpi ja halunnut selvittää mistä sairaudessa ylipäänsä oli kyse, hän kuvaa.

Matka sisimpään
Sairauden ja kuoleman kohtaamisessa on lopulta kyse itsensä kohtaamisesta. Syöpä ei ole vain fyysinen ilmiö, ja sitä vastaan taisteleminen on hukkaan heitettyä energiaa.
– Sairaus on prosessi, joka parhaimmillaan mahdollista matkan omaan itseensä. Käännyn sisäänpäin ja katson omaa elämääni. Näkemäni auttaa minua tiedostamaan, miten elämäni olisi syytä muuttua. Kyse on heräämisestä, havahtumisesta ja itseensä tutustumisesta, Pekka Nieminen kiteyttää.
Tärkeätä on erottaa kaksi valittavissa olevaa lähestymistapaa:
– Etsiessäni parantumista teen asioita itseni hyväksi siksi, että eläisin – enkä siksi, että en kuolisi. En siis toimi kuoleman pelosta käsin, vaan elämänhalusta käsin. Kyseessä on ratkaiseva näkemysero. Tästä syntyy toivo, joka kannattelee vaikeiden asioiden yli, Pequ pohtii.
Lääkärit usein pudottelevat syöpäpotilaalle tilastoita ja faktoja; tässä mielessä vastassa on toisinaan melko karu maailma. Vaikka lääketieteen edustajat tekevät parhaansa, toivo on potilaan etsittävä itse.

Nielurisasyöpä todetaan
Pekka Niemisen 4. asteen nielurisasyöpä diagnosoitiin siis vuonna 2011. Syöpä oli vallannut oikeanpuoleisen nielurisan kokonaan ja neljän sentin etäpesäke löytyi kaulan imusolmukkeesta.
Hoidot olivat rankkoja, sillä tilanne oli vakava.
– Nielurisasyövän hoitoon käytettiin kemosädehoitoa, joka kesti 7 viikkoa siten, että kasvainta sädetettiin päivittäin. Kerran viikossa sain sytostaattihoitoa, jolla tehostettiin sädehoidon vaikutuksia, Pekka kertoo.
Sädehoidon aikana potilas ei pystynyt syömään, joten ravintoliuos ohjattiin suoraan vatsalaukkuun peg-letkulla. Sädehoito tuhosi muun muassa makuaistin ja lamautti sylkirauhaset. Päähän säteilytys oli myös henkisesti kuormittavaa. Toipilaan oli opeteltava hoitojen jälkeen syömäänkin uudelleen.
Nielurisasyövän uusiutumisherkkyys on suuri kahden vuoden ajan hoitojen päättymisen jälkeen. Pekan kohdalla hoidot loppuivat kaksi vuotta sitten. Nyt hän kokee olevansa terve ja hyvinvoiva.

Syövän syitä
Useimmat syöpäpotilaat miettivät varmasti myös sairautensa syitä.
– Mielestäni syöpä ei ole vain huonoa tuuria. Se ei ole ulkoinen hyökkäys, jonka kohteeksi joutuu sattumalta, toteaa Pequ.
Hän uskookin, että ihminen itse osallistuu sairautensa luomiseen. Osansa on myös ympäristöllä.
– Sisäinen ja ulkoinen kuormitus heikentää meitä. Meihin vaikuttavat myrkyt, joita hengitämme ja joita ravinnostamme ja ympäristöstä saamme. Meihin vaikuttavat langattomat verkot; evoluutio ei ole toistaiseksi valmistanut ihmistä kestämään näin suuria säteilymääriä. Huonolla ruoallakin on osuutensa.
Ehkäpä kaikkein suurin sairauden aiheuttaja on se, että ihminen kadottaa yhteytensä itseensä.
– Tyypillistä juuri syöpään sairastuneiden kohdalla näyttää olevan taipumus uhrata itsensä muiden puolesta. Moni ylipalvelee muita ja samalla omat voimat hiipuvat. Sairaus tulee silloin kertomaan, että kaikki ei ole kunnossa.
Stressi ja unettomuus ovat usein taustalla. Ennen toista syöpäänsä Pekan perheellä oli paljon huolta refluksitautia sairastavasta pienestä vauvastaan.
– Valvoimme pari vuotta itkevän lapsen vuoksi. Samalla pyrin käymään töissä ja huolehtimaan perheestä. Yritin olla entistä parempi isä ja aviomies. Oma jaksamiseni jäi varjoon enkä osannut ottaa aikaa itselleni.

Sairaus – mahdollisuus parantua
Sairaus on aina inhimillisesti traaginen tapahtuma, mutta mitä sairauteensa suhtautuu, on henkilökohtainen valinta. Sairaus on myös mahdollisuus terveyteen.
– Olen pyrkinyt ajattelemaan syöpää mahdollisimman myönteisesti. Jälkeenpäin voin sanoa, että ilman sairauttani olisin ihmisenä vielä lähtökuopissa. Ilman raskaiden kokemusten opetuksia eläisin edelleen unessa, Pekka toteaa.
Sairaus haastaa siis heräämiseen.
– Omat sairauteni toimivat kaikessa rankkuudessaan katalyyttinä, jotka kuljettivat minua eteenpäin omassa kasvussani. Sairauden positiivinen merkitys piilee siinä, että se antaa mahdollisuuden ikään kuin syntyä uudelleen ja ryhtyä ajattelemaan toisella tavalla. Kyse on toki valtavan suurista elämän haasteista; kenties kaikkein suurimmista, myöntää Pequ.
Ennen kaikkea sairaus haastaa päästämään kaikesta irti.
– Sairaus on irtipäästämisen kutsu. Mutta vain irti päästämisen kautta voi löytää suuremman vapauden elää.

Elämän perkaamista
Vaikean sairauden keskellä ihminen joutuu tilanteeseen, joka pysähdyttää. On pakko katsoa asioita, joita ei muuten halua kohdata. Enää ei voi paeta työhön, huonoon ruokaan, juhlimiseen, riippuvuuteen yms.
– Usein prosessissa joutuu katsomaan esimerkiksi lapsuuttaan ja sieltä tulevia tunnemalleja sekä tarkastelemaan suhdettaan vanhempiinsa. Se on paljolti oman elämän perkaamista eri tavoin. Kyse ei ole niinkään järkeilystä, vaan sydämen yhteyden avaamisesta. Jokainen tekee tätä omalla tavallaan, Pequ tietää.
Halu parantua kokonaisvaltaisesti on ratkaiseva voimavara.
– Olen todennut, että ne, joilla on rohkeus kohdata itsensä, pääsevät eteenpäin hyvin. On myös niitä, jotka mieluummin jopa kuolevat kuin tekevät paranemisen edellyttämiä fyysisiä tai henkisiä muutoksia.
– Syöpään sairastunut henkilö on voinut esimerkiksi polttaa vaikka 50 vuotta tupakkaa, mutta mieluummin kuolee kuin luopuu riippuvuudestaan. Ihmisessä on siis paljon sekä parantavia että tuhoavia voimia, sanoo muitakin syöpäpotilaita jo paljon kohdannut mies.

Erosta eteenpäin
Pekka koki viime syksynä myös avioeron ja jollain tavalla ero tuntui hänessä jopa enemmän kuin syöpä.
– Eron hetkellä oman elämän pohja usein katoaa. Erossakin on kyse itseensä katsomisesta, menetyksen kohtaamisesta ja irti päästämisestä. Minua prosessissa auttoi olennaisesti Fisherin eroseminaari.
Bruce Fisherin eroseminaari perustuu hänen 20 vuotta sitten kirjoittamaansa kirjaan ”Jälleenrakennus”, josta on tullut maailman suosituin erosta selviytymismetodi. 19 askeleen ohjelmaa voi verrata AA-ryhmään.
– Vertaistukiryhmä kokoontuu 10 viikon ajan ja se auttaa hyväksymään uuden elämäntilanteen. Jos erossa jää yksin, saattaa helposti katkeroitua. Itse koen ohjelman nopeuttaneen hyväksymistä ja irti päästämistä. Olen prosessissa jo voiton puolella, Pekka sanoo. Nykyisin terve 4-vuotias tytär, Aana Aurinko, on vuorotellen vanhempiensa hoidossa yhteishuoltajuuden merkeissä.

Tukea pehmeistä hoidoista
Pekka kokee toipumisensa nielurisasyövästä olleen tavallista nopeampaa, sillä hän oli aloittanut antioksidanttihoidot hyvissä ajoin ennen syöpähoitoja. Hän on Antioksidanttiklinikalla lääkäri Kaarlo Jaakkolan potilaana. Pekka on tehostanut toipumistaan myös muilla hoitomuodoilla.
– Olen käynyt energiahoidoissa, homeopaateilla, vyöhyketerapiassa, akupunktiossa, bioresonanssihoidossa jne. Olen siis järjestelmällisesti tasapainottanut itseäni.
– Näen tärkeäksi sen, että sairastava voi itse tehdä jotakin oman terveytensä hyväksi eikä jää pelkästään toisten armoille. Syöpähoitojen jälkeen sairaan kehon energian muuttaminen terveyttä kohden tarvitsee immuniteetin vahvistamista. Erityisesti ravitsemustilasta on hyvä pitää huolta.
– Säde- ja sytostaattihoitojen jälkeen ihmiselle jää usein ravitsemuksellinen epätasapainotila. Jos sitä ei korjata, altistuu helposti uudelleen. Onkin tyypillistä, että ihminen sairastuu uuteen syöpään heikentyneen immuunijärjestelmän myötä.

Kasvispainotteinen ruokavalio
Ruokavalio on parhaimmillaan lääkettä, pahimmillaan sairauksille altistava. Pekka ei noudata pilkuntarkasti mitään ruokavaliota, mutta se on Paleo-tyyppinen, kuitenkin kasvispainotteinen.
– Vältän viljatuotteita, perunaa, palkokasveja tai lehmänmaitotuotteita. Sen sijaan syön reilusti vihanneksia, kasviksia, marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja vähän hedelmiä. Silloin tällöin nautin riistalihaa tai muuta luomulaatuista lihaa.
– Kuulostelen myös sitä, mitä juuri tässä hetkessä tarvitsen. Tässä merkitystä on vuodenajalla; tarvitenko lämmittäviä vai viilentäviä ruokia. Valintoihin vaikuttavat myös, miten olen nukkunut edellisenä yönä ja millainen päivä on tulossa.
Ravintolisät ovat edelleen tarpeen.
– Etenkin jos henkilöllä on vakava sairaus, pelkkä ruoka ei riitä tukemaan kehon terveyhtymistä. Pitäisi syödä poro päivässä, jotta saisi tarpeeksi esimerkiksi seleeniä. Ravintolisät ovat siis ruokaa tiivistetyssä muodossa.
----------

Hidasta elämää

Pekka Nieminen tunnetaan erityisesti hyvinvointisivustostaan ”Hidasta elämää”. Hän alkoi kehitellä konseptia jo ensimmäisen syöpänsä jälkeen.
– Koin jo tuolloin, että aihe liittyy läheisesti myös omaan elämääni.
– Tuohon aikaan ei vielä puhuttu paljon energioista. Sain kuitenkin jostain kirjan, jossa esiteltiin fengshui-ajattelua. Totesin sen olevan tosi hieno juttu. Sen mukaan tiloilla ja esineillä oli energeettinen vuorovaikutussuhde; energia joko kiertää tai ei. Myös ihmisten välillä vallitsee energeettinen todellisuus ja koko universumi on lopulta energiaa. Aloin lukea muutakin tähän liittyvää kirjallisuutta.
Vuonna 2007 Pekka perusti facebookiin Hidasta elämää –ryhmän, joka on tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suurin hyvinvointisivusto. Sillä on yli 12 000 tykkääjää.
Seuraavana vuonna Pekka tapasi tulevan vaimonsa ja hänkin oli kiinnostunut slow life -konseptista. Yhdessä he avasivat hidastaelamaa.fi –verkkosivuston syksyllä 2010.

Hyvinvoinnin sateenvarjo
Hidasta elämää -verkkosivuilla artikkeleita ja blogeja julkaisee noin 30 kirjoittajaa.
– Kirjoittajat pohtivat hyvinvointiteemoja kukin omasta näkökulmastaan. Hidasta elämää on siis nyt eräänlainen kokonaisvaltainen sateenvarjo, jonka alle mahtuu myös ekologisia arvoja, läsnäoloa, meditaatiota, joogaa, villivihanneksia ja luontosuhteita.
Pekka on todennut, että monet ihmiset kaipaavat tässä ajassa juuri hidastamista ja rauhoittumista.
– Haluan osaltani auttaa ihmisiä pohtimaan myös omaa elämänrytmiään. Toiset tekevät asioita ja toimivat nopeasti kun taas toiset ovat hitaampia. Olisi hyvä jos itse kukin pystyisimme elämään ja tekemään työtä juuri itselle sopivalla rytmillä.
– Jos pelkästään palvelemme työelämän vaatimuksia, saatamme kadottaa samalla itsemme. Syy ei ole vain työelämässä, sillä uskon, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan arkeensa itseään kuuntelemalla.

Syöpäkokemuksia
Pekka Nieminen on myös kirjoittamassa kirjaa omista syöpäkokemuksistaan. Hän toivoo kirjan olevan valmis syksyllä.
– Siitä tulee käsikirjan tyyppinen erityisesti syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Käsittelen siinä sitä, mitä syöpä on, mitkä asiat sitä aiheuttavat ja miten voi auttaa itseään eheytymään. Annan myös käytännön vinkkejä siitä, miten syöpähoitojen jälkeen pystyy auttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla.
– Näin ihminen tulee osaksi omaa hoitotiimiänsä sen sijaan, että ottaisi siinä pelkästään passiivisen roolin. Ammattilaiset avaavat ovia, mutta vastuu paranemisesta on ihmisellä itsellään.
Syöpä koskee nykymaailmassa jo hyvin monia.
– Virallistenkin tilastojen mukaan vuonna 2020 joka toisella suomalaisella olisi syöpä jossain vaiheessa elämäänsä. Siksi on hyvä tietää myös täydentävistä hoitomuodoista, jotka ovat kovan lääketieteen rinnalla tärkeitä menetelmiä vahvistaa kehoa ja mieltä.

Kohti elämän virtaa
Sairaudet ja niiden lisääntyminen kertoo siis monella tavalla omaa kieltään siitä, että ihmiskunta menee nyt liian kovaa erkaantuen samalla luonnosta ja itsestään. Pekka Nieminen kokee kaiken tapahtuneen kutsuneen häntä yksinkertaisten perusasioiden luokse. Samaa hän suosittaa muille.
– Teen päivittäin tietoisempia valintoja. Olen paremmin tietoinen hengittämisestä ja kehon tarpeista. Arvostan luontoa, puhdasta vettä ja aurinkoa entistä enemmän.
– Mietin ajan käyttöä ja pyrin hidastamaan elämää riittävästi. Tällaisten valintojen kautta oppii sietämään paremmin sisäistä ja ulkonaista kuormitusta.
Pekka Nieminen toimii Warner levy-yhtiön tuotantopäällikkönä. Sairausaikanaan hän oli pois töistä 7 kuukautta. Pekan mukaan työnantaja on suhtautunut hienosti myös hänen sairastumiseensa. Työnantajan tuki on ollut hyvin tärkeä.
– Vaikka pidän kovasti työstäni, huomaan että myös suhteeni työhön on muuttunut. En enää ripustaudu siihenkään, vaikka se on edelleen mielekästä.
– Pyrin ylipäänsä siihen, että elämässäni kaikki saisi virrata vapaasti – että elämä kuljettaisi minua sinne minne haluaa ilman suuria kiintymyksiä asemaan, paikkaan, työhön, ihmisiin tai tilanteisiin, hän toteaa.
TEksti ja kuva: Merja Elisabeth
 

Pekka Niemisen terveysresepti:

- Hengitän puhdasta ilmaadsc02097.jpg
- Juon elävää vettä
- Tervehdin aurinkoa
- Kävelen päivittäin
- Ravintoni on aitoa ja puhdasta
- Rauhoitan mieleni
- Kuuntelen intuitiotani
- Olen yhteydessä sieluuni
- Teen kaiken elääkseni

Pequ Nieminen on Warner levy-yhtiön tuotantopäällikkö