Teksti: Merja Kiviluoma / Photos: Tarni (selfies)


Harrastuksena hämähäkkien kuvaaminen:

"EN OLE KOSKAAN PELÄNNYT HÄMÄHÄKKEJÄ"

Australialainen nuori nainen, Tarni, rakastaa hämähäkkejä. Hämähäkeistä tuli hänen ystäviään kun hän keksi alkaa kuvata niitä. Nykyisin ne kävelevät jopa nuoren naisen kasvoilla ja kaulalla.

Australialaisen Tarnin, 26, Instagramtili täyttyy hänen ottamistaan hämähäkin kuvista ja videoista. Niissä nuori nainen esiintyy hämähäkkien 'kiipeilypuuna'. Eräällä videolla hämähäkki pudottautuu siimallaan alas kasvoilta ja kiipeää taas takaisin naisen käsivarsille, kaulalle ja kasvoille. Usein hämähäkki tunkee melkein nenään tai silmiin. Kasvoilla ne näyttävät hienoilta koruilta. Tarnia seuraavista ihmisistä jokunen saattaa
kommentoida "you are crazy!".

Mikä ihme saa nuoren naisen ystävystymään hämähäkkien kanssa Australiassa, jossa on myös myrkyllisiä lajeja?

Ensinnäkin, haluan hälventää hämähäkkeihin kohdistuvia pelkoja. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät hämähäkkejä sen sijaan tappaisivat niitä. Valtaosa hämähäkeistä täällä Australiassakaan ei ole vaarallisia, Tarni perustelee.

Kuvaukselliset hyppyhämähäkit

Alun perin Tarni näki Instagramissa jonkun toisen kuvia siitä, miten hämähäkki käveli hänen kasvoillaan. Siitä innostuneena hän päätti itsekin kokeilla.

Miltä tuntuu kun hämähäkki kävelee kasvoilla?

Esimerkiksi Golden orb -lajin hämähäkki tarrautuu iholle vahvasti, joten sen kävely hieman nipistää. Muiden käsittelemieni hämähäkkien liikkuminen iholla lähinnä kutittaa.

Tarnilla on muutamia suosikkihämähäkkejä, joita hän kuvaa mielellään. Esimerkiksi hyppyhämähäkeillä on pää täynnä silmiä, edessä olevat silmät ovat hyvin isot ruumiin kokoon nähden.

Pidän kovasti esimerkiksi vihreistä hyppyhämähäkeistä (mopsus mormon), mutta kaikki hyppyhämähäkit ovat isoine silmineen hyvin kuvauksellisia. Pidän myös isohkosta Golden orb-weaver (nephila) nimisestä lajista, nuori nainen kertoo. Hyppyhämähäkkejä on myös Suomessa ja niitä kuvataan meilläkin mielellään.


Hämähäkkien luvattu maa

Hämähäkkien lahkoon kuuluu kolme osalahkoa, 112 heimoa, lähes 4000 sukua ja lähes 45 000 lajia. Australiassa hämähäkkejä on erittäin paljon ja niitä on helppo löytää joka paikasta.

Olen iloinen siitä, että elän maassa, jossa lajeja on valtavasti. Osa lajeista on vielä tunnistamattakin ja niitä löydetään jatkuvasti lisää.

Menit mihin tahansa, hämähäkin verkkoja tulee aina vastaan - ja jos on verkkoja, isäntäkin niistä löytyy. Itse etsiskelen hämähäkkejä usein puutarhastamme, josta löydän usein hyppyhämähäkkejä. Käydessäni kylässä katselen niitä muidenkin ihmisten takapihoilta, Tarni selvittää.

Erityisesti lämpimään vuodenaikaan hämähäkkejä on paljon. Nyt Australiassa on kevät, joten on ihanteellinen aika kuvata niitä.


Valistusta lapsille

Tarni asuu omakotitalossaan miehensä kanssa Queenslandissa, Mackayn kaupungissa. Lapsia pariskunnalla ei ole, mutta 2-vuotias bordercollie käy melkeinpä lapsesta. Aviomies on myös oppinut käsittelemään
hämähäkkejä, ja tuo niitä usein vaimolleen kuvattavaksi.

Tarni on ammatiltaan opettaja, joka opettaa tänä vuonna kolmasluokkalaisia.

Puhun heille hämähäkeistä todella mielelläni ja olen pyydystänyt niitä koulun ympäristössäkin. Joskus olen tuonut hämähäkin nähtäväksi luokalle. Opetan heille, ettei hämähäkkejä tule pelätä, mutta samalla pitää tietää minkä lajin purema voi olla vaarallinen.

Tarni kokee onnistuneensa valistustyössään, vaikkakin luokasta muutama lapsi vielä hämähäkkejä pelkää.

Olen rohkaissut heitä siinä, etteivät pelostaan huolimatta sisätiloissakaan liiskaisi hämähäkkiä, vaan mieluummin pyydystäisivät sen astiaan ja veisivät ulos. Ymmärtääkseni he näin tekevätkin.


Hämähäkit linssiluteena

Hämähäkit alkoivat kiinnostaa nuorta naista vuonna 2015. Kuvausvälineenä toimi iPhone 6s.

Aloin valokuvata niitä puhelimellani, johon ostin makrolinssin ulkomailta. Pidin hyönteisten kuvaamisesta ja erityisesti hämähäkit kiehtoivat minua. Kaikki lähti siis kuvaamisesta.

Yleensä hämähäkit pakenevat ihmistä. Tarnin kohdalla näyttää olevan niin, että häneen hämähäkitkin luottavat. Ja luottamus on molemminpuolista.

Toki jotkut hämähäkit juoksevat pakoon ja ne jäävät kuvaamatta - joten käsittelen niitä, jotka ovat kesympiä. Hyppyhämähäkit ovat lumoavia ja ne katsovat suoraan kameraan ja sen jälkeen hyppäävät päälleni, nuori nainen kertoo.

Tarni jättää väliin esimerkiksi jahtihämähäkit, jotka voivat olla kooltaan jopa ruokalautasen kokoisia. Ne ovat vaarattomia, mutta Tarnin mielestä liian nopeita kuvattavaksi.


Vaarallisia ja vaarattomia

Tarni ei itse ole koskaan pelännyt hämähäkkejä. Hän kuitenkin huomauttaa, että mille tahansa hämähäkille voi olla allerginen samaan tapaan kuin muidenkin hyönteisten puremille.

Ne, jotka ovat potentiaalisesti hengenvaarallisia ovat harvalukuisia. Vaaralliseksi katsotaan tunneliverkkohämähäkki (funnel-web) sekä punaselkähämähäkki (redback). Jos ne purevat, on syytä mennä sairaalaan. Sairaalassa näille kahdelle on olemassa vasta-aine.

Enpä usko, että muiden hämähäkkien puremiin sisältyy suoraa hengenvaaraa. Jos hämähäkki puree, useimmiten riittää kylmäpakkaus pureman päälle - ellei sitten ole kyse henkilöstä, joka saa allergisen reaktion.

Tarni on hankkinut australialaisista hämähäkeistä kertovan käsikirjan, joka hänellä on mukana kuvauksissa.

Uskoakseni olen hyvin tietoinen minkä hämähäkin voi laittaa kasvoille kävelemään. Minua ei ole koskaan purrut yksikään hämähäkki, vaikka olen käsitellyt niitä jo kovin monia.


Vastapainoa työlle

Tarni haluaisi ehkä jonain päivänä hyödyntää kiinnostustaan hämähäkkeihin jossain sellaisessa työssä, jossa hämähäkkejä tutkittaisiin. Tällä hetkellä kyse on kuitenkin harrastuksesta, joka on mukavaa
vastapainoa joskus stressaavalle työlle.

Valokuvaus sinänsä on hyvin mielekäs harrastus.

Mieluiten kuvaan hyönteisiä ja muita ötököitä. Kuvaan myös koiria, kissoja ja muita eläimiä, sillä pidän kovasti kaikista eläimistä.

Koira on joskus seuraamassa Tarnin hämähäkkien kuvausta.

Joskus sitä kiinnostaa se mitä teen, toisinaan taas se ei välitä yhtään. Kerran koira vahingossa
hyppäsi minua vasten ja tappoi tassullaan hämähäkin, joka oli ihollani. Tämä oli täysin vahinko ja vastaisuudessa pidän koiran kauempana silloin kun käsittelen näitä pieniä ystäviäni, hän sanoo.


Kiinnostusta ja vastenmielisyyttä

Tarnilla on työtovereita ja tuttuja, jotka eivät seuraa häntä esimerkiksi Instagramissa, koska he eivät yksinkertaisesti halua nähdä hämähäkkejä. Tarni ei loukkaannu ihmisille, jotka eivät siedä
nähdä hänen kuviaan.

He vain vastustavat hämähäkin kuvia, koska jostain syystä pelkäävät tai inhoavat
niitä, nuori nainen ymmärtää.

Kiinnostustakin on osoitettu. Monet ihmiset ottavat yhteyttä kysyäkseen hämähäkeistä. Erään Tarnin videon jakoi suosittu Unilad, jonka kautta video levisi laajalti. Myös paikallinen sanomalehti kirjoitti hänen viehtymyksestään pikku otuksiin.

Tarnin Facebook-sivut ovat varattu vain läheisille ja ystäville eikä siellä nähdä hämähäkkien kuvia.

Voi olla, ettei minulla olisi montaakaan Facebook-ystäviä, jos siellä jakaisin hämähäkin kuvia. Tiedän, että jotkut ihmiset eivät siedä nähdä kuvia, joten jaan hämähäkin kuvia ja videoita vain Instagramissa, hän sanoo. Tarnin Instagramtili löytyy nimellä 'trcabroad'.

HÄMÄHÄKIN PELKO PERIYTYY

Araknofobia on eräs fobian laji, joka merkitsee voimakasta pelkoa hämähäkkejä kohtaan. Sairaudesta puhutaan silloin kun henkilön toimintakyky on alentunut pelon vuoksi merkittävästi. Useimmat ihmiset vieroksuvat hämähäkkejä, vaikkei varsinaista araknofobiaa olisikaan. Esimerkiksi Suomessa ei ole vaarallisia hämähäkkejä, joten pelko ei perustu niiden tuomaan uhkaan.

Australialainen Tarni kertoo, että hänen omassa perheessään hämähäkkien pelko vaihtelee.

Äitini ja minä emme ole koskaan pelännyt hämähäkkejä, mutta sen sijaan veljeni pelkää niitä.

En tiedä mihin hämähäkkien pelko syvimmiltään perustuu, mutta suhtautuminen tuntuu periytyvän sukupolvelta toiselle. Lapset siis reagoivat hämähäkkeihin tavallisesti samaan tapaan kuin heidän vanhempansakin, hän sanoo.

Hämähäkin pelko synnynnäistä?

Tarni on luultavasti oikeilla jäljillä, sillä esimerkiksi tutkija Jan Beccaloni Lontoon museosta on arvioinut, että araknofobia on opittua. Hämähäkkipelkoa on eniten länsimaissa, eurooppalaisten keskuudessa. Pelon oletetaan olevan lähtöisin keskiajalta, jolloin uskottiin, että erilaiset kulkutaudit olisivat
syntyneet hämähäkkien puremasta (Erkki Hakkonen: Hämähäkkipelko syntyi keskiajalla).

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin jo puolivuotiaiden lasten reagoivan voimakkaammin hämähäkkien ja käärmeiden kuviin kuin muihin kuviin. Tutkimustulosten tulkittiin viittaavan siihen, että
hämähäkkien ja käärmeiden pelko on synnynnäistä (Fear of spiders can develop before birth/NBCNews.com).

Asenteita maailmalla

Englantilaisen psykologian professorin Graham Daveyn mukaan muun muassa brittiläisistä naisista 38 prosenttia ja miehistä 18 prosenttia pelkää hämähäkkejä ainakin jonkin verran.

Erkki Makkosen Tiede-lehden artikkelissa todetaan, että eri puolilla maailmaa hämähäkkeihin suhtaudutaan täysin eri tavalla. Esimerkiksi afrikkalaisissa heimoyhteisöissä hämähäkkejä suojellaan ja niitä pidetään viisaina. Tarantella voi olla myös lasten lemmikki ja kotieläin, joka pyydystää torakoita.

Monissa kulttuureissa, esimerkiksi Bengalissa, hämähäkit ovat myös onnen tuojia. Hämähäkkejä myös syödään mm. Intiassa, Karibialla, Afrikassa sekä Australian ja Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa.

Myrkylliset:

tunneliverkkohämähäkki ja punaselkähämähäkki

Australiassa hämähäkeillä on vaarallinen maine, mutta kuolemantapauksia ei ole kirjattu ainakaan 40 vuoteen, sen jälkeen kun vasta-aine kehitettiin myrkyllisille puremille. Tosin Telegraph raportoi vuonna 2016 yhden nuoren miehen kuolleen jouduttuaan punaselkähämähäkin puremaksi. Allergiset reaktiot ovat kuitenkin tavallisempi syy hakeutua lääkäriin.

Australiassa elää monia vaarallisia eläinlajeja. Hämähäkeistä kaikista vaarallisimmaksi sanotaan Sydney Funnel Webiä eli sydneyntunneliverkkohämähäkkiä. Kyseinen hämähäkki on noin 1-5 cm suuruinen, mutta myrkky on voimakasta. Myrkkyhampaat ovat vahvat ja voivat iskeä jopa kynsien läpi. Tosin tunneliverkkohämähäkin (atrax robostus) aiheuttamia kuolemiakaan ei ole tilastoitu vuoden1979 jälkeen.

Pohjois-Amerikassa pahamaineinen hämähäkki on musta leski. Sen sukulainen Australiassa on punaselkähämähäkki, joka on levittäytynyt joka puolelle maata, myös kaupunkialueille. Punaselkähämähäkki puree noin 2000 ihmistä vuosittain. Purema aiheuttaa kipua, hikoilua, lihasheikkoutta ja pahoinvointia.

(hox! kuvan nephila -hämähäkki ei ole myrkyllinen)